Studioplein

In 1935 maakte de PhET (Philips Experimentele Televisie) in een kleine studio programma's die werden uitgezonden in de regio Eindhoven.

opname van een programma over kinderverzorging in de PhET-studio - 1935

opname van een optreden van Wim Sonneveldt in de PhET-studio - 1935

Op de Voorjaarsbeurs in Utrecht in 1938 presenteerde Philips het fenomeen televisie voor het eerst aan het Nederlandse publiek. Philips had op de beurs een studio ingericht en maakte daar opnames van toenmalige bekendheden van toneel en kleinkunst zoals Fien de la Mar, Wim Kan en Corry Vonk.




Het beeld dat met de ingewikkelde televisiecamera's was opgevangen werd door de studio-ingenieur op het scherm van een electronenstraalbuis gecontroleerd en bijgeregeld.


De ontwikkeling van televisie lag gedurende WOII geheel stil. In 1948 kregen enkele honderden Philips-werknemers een televisietoestel en werden de PhET-activiteiten weer opgestart. Later werden deze experimenten landelijk voortgezet vanuit studio Irene in Bussum. Deze studio was eerst een kerk geweest en van 1914 tot 1948 een militair tehuis. Tot oktober 1951 heeft de PHET 264 programma's uitgezonden. De allereerste officiƫle landelijke televisie-uitzending van de NTS was op 2 oktober 1951 vanuit studio Irene.

studio Irene - 1951

Studio Irene was warm en klein. Door de beperkte oppervlakte (ca. 100 vierkante meter) was er niet genoeg ruimte voor decorstukken en mensen die nodig waren voor een groot televisiespel. Ook was het hinderlijk, dat er tijdens decorwisselingen en de vele technische reparaties niet kon worden gerepeteerd of worden uitgezonden. Decors, administratie en rekwisieten moesten noodgedwongen elders in Bussum en Hilversum worden ondergebracht.

controlekamer studio Irene

Achter Studio Irene werd de voormalige ambachtsschool ingericht voor decorontwerp en -bouw. In 1954 werd in Bussum een grotere studio in gebruik genomen, Studio Vitus.

beeldregie Studio Vitus - 1957

geluidregie Studio Vitus - 1957

In 1955 brak er brand uit in Studio Irene, doordat een kwiklamp een gordijn in brand stak. Nadat de schade was hersteld, werd de studio weer in gebruik genomen. In 1967 werd Studio Irene definitief gesloten, nadat in Hilversum Studio 1 en 2 in gebruik waren genomen. Na het afbranden van Studio Vitus in 1971, werden de studio's definitief verplaatst naar Hilversum.

Opname in 1955 van 'De avonturen van de zwerver Swiebertje die burgemeester werd'. Guus Hermus (links) speelt de burgermeester, Joop Doderer (rechts) speelt de zwerver Swiebertje. Toen Swiebertje zeer populair bleek, besloot de NCRV om er een serie van te maken. Het is uiteindelijk een van de langstlopende televisieprogramma's in de Nederlandse geschiedenis geworden.

Mr. G.B.J. Hilterman presenteert in 1957 voor de AVRO het programma Meridiaan over economische en politieke onderwerpen.

Studio waar in 1962 voor de VARA de Rudi Carrell Show werd opgenomen. Carrell schreef zijn eigen teksten, liedjes en sketches.

't Schaep met de 5 pooten was een populaire komedieserie van de KRO die zich afspeelde in een cafe eind jaren '60 / begin jaren '70. In de studio was de sfeer van een cafe nagebouwd.

0 reacties: