Kronenburgplantsoen

H.J. Kronenburg was burgemeester van IJsselstein van 1906 tot 1929. In 1909 kocht hij 'buiten de stad' aan de Poortdijk een stuk grond om daar een grote woonvilla te bouwen. Het pand is nu notariskantoor. Op zijn initiatief kwam in 1911 het gemeentelijk gas- en waterleidingbedrijf tot stand. Na zijn afscheid als burgemeester is de naam Plantsoen voor het gebied langs de noordelijke stadsgracht gewijzigd in Kronenburgplantsoen.

burgemeester Kronenburg geeft aan koningin Wilhelmina, barones van IJsselstein, een rondleiding door de stad - 27 maart 1916

Op 10 augustus 1911 is er brand uitgebroken in de Grote of Sint-Nicolaaskerk in IJsselstein. Destijds deed het gerucht de ronde, dat de rooms-katholieke burgemeester bij het vernemen van de kerkbrand reageerde: Welke kerk? Toen hem gezegd werd dat het die van de hervormden was, zou hij gezegd hebben: Dan hoeven we ons niet te haasten met blussen!
Dit gerucht illustreert de gespannen verhoudingen destijds tussen rooms-katholieken en protestanten. Naar aanleding van de brand is de gemeentelijke brandweer opgericht.

Eerste steenlegging op 27 mei 1926 van het Sint Joseph-Gesticht met burgemeester Kronenburg, de pastoor, de kapellaan en enkele zusters van St. Joseph

Aan het Kronenburgplantsoen is op nummer 3 het verpleeghuis Isselwaerde gevestigd. Dit gebouw in Amsterdamse stijl is in 1926/27 gebouwd voor het 'Sint Joseph-Gesticht' en was deels ziekenhuis en deels pension voor ouderen. Dit ziekenhuis was nodig, omdat de zusters van de Congregatie van Sint Joseph uit Amersfoort onvoldoende ruimte hadden voor de zorg van zieken waar zij in 1922 mee waren gestart vanuit het pand aan de Utrechtsestraat 71. Na verschillende naamsveranderingen heette het gesticht uiteindelijk Isselwaerde, Interconfessioneel Ziekenhuis voor Zuid-West Utrecht.

Kronenburgplantsoen 3 - 1972
Ziekenhuis Isselwaerde

Door bezuinigingen, centralisatie en de komst van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein moest dit ziekenhuis uiteindelijk in september 1985 sluiten. Daarna is het ziekenhuis verbouwd en doet het dienst als interconfessioneel psycho-geriatrisch verpleeghuis.

Kronenburgplantsoen 3 - 2009
Verpleeghuis Isselwaerde

Kronenburgplantsoen 7 - 2009
Landhuis uit 1931 gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid

Kronenburgplantsoen 4 - 2009
Grijsgepleisterd herenhuis met schilddak uit ca. 1850. De deur met bovenlicht is in neo-classicistische stijl; de vensters zijn in empire stijl. Het pand maakte ooit deel uit van de buitenplaats Kerkstraat 2.

Kronenburgplantsoen 6 - 2009
Woonhuis uit de 18e eeuw en was vermoedelijk ooit dienstwoning van de buitenplaats Kerkstraat 2.

Kronenburgplantsoen 8 - 2009
Koetshuis met woning uit het begin van de 19e eeuw. De stalruimte heeft twee dubbele deuren die uitkomen op de Kapellestraat. Het koetshuis behoorde oorspronkelijk bij de buitenplaats Kerkstraat 2. Het pand is nu in gebruik als woning.

Kronenburgplantsoen 10 - 2009
Herenhuis uit de 18e eeuw, dat in het begin van de 19e eeuw is voorzien van een witgepleisterde voorgevel. Het pand is nu in gebruik als kantoor.

Kronenburgplantsoen 14-16-18 - 2009
Blok van drie identieke woningen uit het begin van de 20e eeuw.

Kronenburgplantsoen - 2009
Zicht op de vijver gezien vanaf de Kasteellaan in de richting van de St. Nicolaasbasiliek.

0 reacties: