Als men in Nederland in zijn algemeenheid spreekt over het journaal, dan wordt meestal het nieuwsbulletin bedoeld dat door de NOS dagelijks om 20:00u op de televisie wordt gebracht.
Het logo van Polygoon Neerlands Nieuws dat na WOII werd gebruikt tot in de jaren zestig van de vorige eeuw
De eerste journaaluitzending op televisie was op 5 januari 1956. Dit NTS Journaal werd gemaakt met het Polygoon bioscoopjournaal als voorbeeld. De uitzending was één lange film met verschillende nieuwsonderwerpen die eerder waren geselcteerd op visualiteit dan op actualiteit. Ook was er géén presentator in beeld; wel was er een stem die commentaar gaf bij de beelden. In de begintijd werd het journaal maar drie maal per week uitgezonden, op dinsdag, donderdag en zaterdag. Op dat moment stonden er ruim 30.000 televisietoestellen in Nederland.
Vanaf 1961 werden de journaals gepresenteerd vanuit een studio in Hilversum. Ongeveer driekwart van het nieuws was buitenlands, omdat de vergaring van die berichten goedkoper was. Het journaal moest zich beperken tot nieuwsfeiten; achtergronden bij het nieuws werden verzorgd door de actualiteitenrubrieken van de omroepen.

Enkele bekende nieuwslezers uit de begintijd van het NTS-journaal (v.l.n.r.): Frits Thors, Eugénie Herlaar, Bob Meyer, Rien Huizing en Marga van Arnhem
Vanaf 1976 veranderde de nieuwe hoofdredacteur Ed van Westerloo het Journaal ingrijpend. Het accent werd verlegd naar politiek, economisch en sociaal nieuws, met correspondenten in Den Haag voor het binennlandse politieke nieuws en in de Europese hoofdsteden, Washingtion en Moskou voor het internationale nieuws. Er werden sindsden ook analyses, commentaar en achtergronden bij het nieuws gegeven. Ruim tien jaar later werden live interviews in het 8-uurjournaal algemeen gebruik.

nieuwslezer Philip Freriks interviewt 'live' zichzelf als presentator van het Groot Dictee der Nederlandse Taal in het NOS-journaal - 2007
0 reacties: