Linnaeusweg

Carolus Linnaeus (1707-1778), Zweeds arts, bioloog en geoloog, uitvinder van de binomiale nomenclatuur voor levende wezens.



Carolus Linnaeus wordt (als Carl von Linné) geboren op 23 mei 1707 in Uppsala, Zweden. Hij studeert geneeskunde in Lund en later in Uppsala. In 1935 gaat hij voor zijn studie naar Nederland en promoveert aan de Universiteit van Harderwijk op het proefschrift 'Hypothesis nova de febrium intermittentium causa'. Datzelfde jaar publiceert hij de ‘Systema Naturae’ waarin hij de natuur in drie rijken verdeelde (stenen-, planten- en dierenrijk). Voor het planten- en dierenrijk introduceert hij de binominale naamgeving waarbij iedere plant (of dier) een tweeledige naam krijgt gebaseerd op geslacht en soort.

Tot oktober 1737 verblijft Linnaeus op de Hartekamp, het zomerverblijf van de rijke Amsterdamse koopman George Clifford, in Heemstede op de grens met Bennebroek. Daar beschrijft Linnaeus als hortulanus de planten uit verre streken, die Clofford verzamelt in zijn oranjerie en tuin in Heemstede. Deze beschrijvingen worden in 1738 gepubliceerd als de “Hortus Cliffortianus” en vormt de basis van zijn latere werk. Daana wordt hij arts in Uppsala en in 1741 wordt hij aangesteld als hoogleraar botanie aan de Universiteit van Uppsala.

De binominale naamgeving wordt nog steeds gebruikt om planten en dieren te classificeren en te benoemen. De groeperingen van Linnaeus worden wel regelmatig aangepast als gevolg van verbeterd inzicht door toepassing van DNA-onderzoek. Peer en cannabis behoren nu tot dezelfde familie als roos en brandnetel.

De Hartekamp is tegenwoordig bekend als kinderspeeltuin Linnaeushof.

0 reacties: