Prins Willem-Alexanderdijk

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is het oostelijke deel van de Noord IJsseldijk opgenomen in de nieuwbouwwijk Oranjekwartier. Toen is dit stuk dijk hernoemd tot Prins Willem-Alexanderdijk, naar Prins Willem-Alexander (1967- ), Prins van Oranje, eerste troonopvolger van koningin Beatrix.



Willem-Alexander Claus George Ferdinand werd op 27 april 1967 geboren als eerste kind van Prinses Beatrix en Prins Claus. Hij kreeg toen de titels Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau en Jonkheer van Amsberg.

Prins Willem-Alexander en zijn moeder Koningin Beatrix


Prins Willem-Alexander en zijn vader Prins Claus


Prins Willem-Alexander als kleuter op Koniginnedag tijdens een defilé in de tuin van Paleis Soestdijk ter ere zijn oma Koningin Juliana


Prins Willem-Alexander heeft twee broers: Prins Friso (1968) en Prins Constantijn (1969). Tot 1981 woonde het gezin op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Nadat zijn moeder op 30 april 1980 Koningin werd, verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Kasteel Drakensteyn in de bossen bij Lage Vuursche (provincie Utrecht)


Prins Willem-Alexander volgt het lager onderwijs op de Nieuwe Baarnse School te Baarn. De Prins begint zijn middelbare schoolopleiding op het Baarns Lyceum. Daarna vervolgt hij zijn schoolopleiding aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Hij sluit zijn middelbare schoolopleiding af op het United World College of the Atlantic te Llantwit Major in Wales. Daar haalt hij in 1985 het diploma Internationaal Baccalaureaat.

Prins Willem-Alexander wordt tijdens zijn studietijd en daarna regelmatig gezien met een glas bier in de hand. Hierdoor verwerft hij de bijnaam 'Prins Pils'


Nadat hij zijn dienstplicht heeft vervuld, schrijft de Prins zich in 1987 in bij de Faculteit der Letteren voor de studierichting geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. De studie verschaft de Prins een brede maatschappelijke ontwikkeling, met vakken als algemene en vaderlandse geschiedenis, economische geschiedenis, staatkunde en staatsrecht, recht van de Europese gemeenschappen, volkenrecht, mensenrechten en economie. In 1993 slaagt de Prins voor zijn doctoraal examen geschiedenis. Hij sluit zijn studie af met een scriptie over de Nederlandse reactie op het besluit van Frankrijk (onder president De Gaulle) om uit de geïntegreerde commandostructuur van de NAVO te treden.



Op 30 maart 2001 verlooft de Prins zich met Máxima Zorreguieta en op 2-2-2002 trouwen ze in Amsterdam. Een jaar later verhuisde het paar naar Villa Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Op 7 december 2003 wordt hun eerste kind geboren, Prinses Catharina-Amalia. Op 26 juni 2005 wordt hun tweede dochter, Prinses Alexia, geboren en op 10 april 2007 de derde dochter Prinses Ariane.

Prins Willem-Alexanderdijk - 2009


Prins Willem-Alexanderdijk nrs. 69 (r.) en 71-73 (l.) - 2009
Voormalige rentenierswoningen uit 1913 resp. 1923.


1 reacties:

On 30 augustus 2012 om 14:32 , Anoniem zei

wat boeit die alexanderdijk ons nu weer? omdat daar iemand woont van deze site??? heeft iedereen egt behoefte aan.....