Boerhaaveweg

Herman Boerhaave (1668-1738), Nederlands arts, anatoom, botanicus, scheikundige, humanist en onderzoeker.



Herman Boerhaave werd geboren op 31 december 1668 in Voorhout. Na de Latijnse school studeerde hij theologie en natuur filosofie aan de Universiteit van Leiden. In 1690 promoveerde hij aan de filosofische faculteit tot doctor in de wijsbegeerte. Vervolgens studeerde hij geneeskunde aan de Universiteit van Leiden. Hij promoveerde in 1693 tot doctor in de medicijnen aan de Universiteit van Harderwijk, omdat dat goedkoper was dan in Leiden. Daarna vestigde hij zich als huisarts in Leiden.

In 1701 werd hij benoemd tot lector aan de Universiteit van Leiden en in 1709 tot hoogleraar in de geneeskunde en botanie. Hierdoor werd hij ook directeur van de Leidse Hortus Botanicus. In 1713 volgde zijn benoeming tot hoogleraar in de praktische geneeskunde, in 1714 tot Rector Magnificus en in 1718 tot hoogleraar in de scheikunde.

Naast vele medische boeken (zoals de Instituties en Aphorismen) publiceerde hij in 1720 de "Index Alter Plantarum" waarin 5846 planten worden beschreven. Hij stierf in Leiden op 23 september 1738.

Herman Boerhaave heeft veel betekend voor de geneeskunde en de plantkunde. Hij was niet alleen groot als geleerde, maar ook als mens. Door zijn leerlingen werd hij op handen gedragen. Zijn tijdgenoten roemden zijn edel karakter, oprechtheid, vroomheid en hulpvaardigheid. Hoewel zijn bekendheid reikte tot in China, was de reis naar Harderwijk de langste uit zijn leven.

0 reacties: