Guntersteijn

Gunterstein, een voormalige ridderhofstad, is een buitenhuis aan de oostzijde van de Vecht bij de brug over de Vecht in Breukelen.





Gunterstein - 2008


Voor dat dit huis op deze plaats werd gebouwd stonden er achtereenvolgens twee kastelen. Gunterstein I is omstreeks 1300 gebouwd en dankt zijn naam aan de stichter, Gijsbrecht Gunter. Deze was afkomstig uit het Utrechtse geslacht Van Lichtenbergh, dat in de late Middeleeuwen een belangrijke rol speelde in de Utrechtse partijtwisten en een aantal burgemeesters van de stad Utrecht heeft geleverd. Hoewel het kasteel op Utrechts grondgebied lag (het Sticht, dat werd bestuurd door de bisschop van Utrecht) was het kasteel een leengoed van de graaf van Holland. Deze situatie is wellicht ontstaan toen de Hollandse graaf, na de moord op Floris V, de bezittingen van diens belagers, de heren van Amstel, in bezit nam. Gijsbrecht Gunter werd in 1344 uit de raad van Utrecht gezet omdat hij leenman van de graaf van Holland was geworden.

Door de voortdurende grensconflicten van Holland en Utrecht was Gunterstein niet een steunpunt waarop de bisschop kon rekenen. Bovendien kwam in de loop van de 14e eeuw het kasteel in handen van Splinter van Loenersloot, die leenman was geworden van de hertog van Gelre en ook door zijn gedrag als roofridder in conflict kwam met de Utrechtse bisschop. Daarna was het kasteel wisselend in de invloedssfeer van Holland en Gelre. In het begin van het jaar 1511 veroverden de Utrechters Gunterstein en kort daarna besloot de magistraat tot afbraak om met de aldus verkregen stenen de door de heer van IJsselstein verwoeste Bemuurde Weerd in Utrecht te herstellen.

Gunterstein II is in 1518 gebouwd door Gijsbert van Nijenrode. Ruim twintig jaar later werd het erkend als ridderhofstad. Ook dit kasteel was leengoed van de grafelijkheid van Holland en West-Friesland. In 1611 kwam het in bezit van Johan van Oldenbarnevelt, landsadvocaat en raadpensionaris van de Staten van Holland. Na zijn veroordeling en terechtstelling werden op 4 juni 1619 zijn bezittingen in Breukelen in beslag genomen. In het Rampjaar 1672 moesten de Franse troepen zich terugtrekken uit Naarden en zetten op hun terugtocht Gunterstein en Breukelen in brand waardoor deze nagenoeg geheel verwoest werden.

Gunterstein II - 1646


In 1680 werd de ruïne gekocht door de Amsterdamse koopmansweduwe Magdalena Poulle en nog datzelfde jaar kreeg zij van de stadhouder van Holland een officiële leenbrief. Magdalena bouwde Gunterstein III in de stijl van een buitenhuis. Zij bepaalde in haar testament dat het huis en de landerijen als een geheel diende voort te bestaan en ook dat het binnen de familie moest blijven. Het nadien dan ook niet meer verkocht. Het huis wordt nu privé bewoond en is niet toegankelijk voor publiek.

Gunterstein II - 1836


Gunterstein III - 2005
Het wapen van het geslachtGunter bestaat uit drie gouden lelies op een veld van keel (rood). Dit wapen is nog te zien op de achtergevel van het huidige kasteel.




Guntersteijn - 2009
deze straat verbindt Leeuwenburg met de Kerspellaan
>

0 reacties: