Hazenveld

Tijdens de oorlog van 1481 - 1484 tussen Holland en Utrecht werd IJsselstein in augustus 1482 belegerd door Kleefse, Montfoortse en Utrechtse troepen. Achter de stadswallen en op de Nieuwpoort stelden de Utrechtenaren hun geschut op voor de aanval.



Vanuit IJsselstein werd in allerijl hulp gezocht bij heer Frederik van Egmont, die bij Schoonhoven een aanzienlijk leger van Hollanders onder zijn bevel had. Toen de Utrechtenaren hoorden dat Frederik onderweg was, kozen zij het hazenpad. Uit triomf metselden de IJsselsteiners bij de IJsselpoort een steen in de stadsmuur met daarop het wapen van de stad Utrecht en als schildhouders niet de gebruikelijke twee leeuwen, maar twee hazen en daaronder spottende tekst

Zwijg Utrecht met uw toeten en blazen.
Verwijder de twee leeuwen (uit je stadswapen) en zet er twee hazen voor in de plaats.
Want toen die van IJsselstein in 't veld kwamen
hebben die van Utrecht 't op een lopen gezet.


Deze steen was voor de Utrechtenaren een grote ergernis. Na diverse pogingen lukte het ze in 1795 de steen uit de stadsmuur te breken. Vermoedelijk werd die toen in de stadsgracht gegooid, maar is toch nooit meer boven water gekomen. In 1985 is een replica van de steen in de buurt van de oorspronkelijke plek in de muur van de IJsselpoort gemetseld.

Replica van de steen die in de muur van de IJsselpoort is gemetseld.

Hazenveld - 2009
gezien vanaf de Turfschouw in zuid-oostelijke richting

Hazenveld - 2009
gezien vanaf de Turfschouw in zuid-westelijke richting

1 reacties:

On 21 november 2011 om 15:52 , Anoniem zei

lollig leuke site