Beverweerd

De straat Beverweerd is vernoemd naar kasteel en ridderhofstad Beverweerd.

Beverweerd is een van oorsprong 13e eeuws kasteel, dat zich op een eilandje langs de Kromme Rijn bij het dorp Werkhoven (gemeente Bunnik) bevindt. Het kasteel is omgeven door fraai aangelegde tuinen, waarbij de Kromme Rijn zelf een belangrijke landschappelijke rol speelt.

Beverweerd - 2006
het kasteel gezien vanaf de Kromme Rijn


één van de verschillende smeedijzeren bruggetjes in de tuinen van Beverweerd


Het oudste deel van het kasteel is een rechthoekige woontoren uit de 13e eeuw, die nog steeds het hart van het huidige gebouw vormt. Deze toren heeft een oppervlakte van 13,5 x 10,3 meter en muren van 1,3 meter dik. Bij de bouw van de toren is gebruik gemaakt van zeer grote bakstenen. De toren bestond uit een kelder, twee woonlagen en een zadeldak. De woontoren beschikte over een ommuurd binnenplein. Aan de buitengevel bij de hoofdingang is deze woontoren nog zichtbaar.

In de tweede helft van de 13e eeuw zijn de zuidelijke en westelijke hoektorens aangebouwd. In de eerste helft van de 14e eeuw werd tegen de westtoren een vierkant gebouw neergezet, dat in de 16e eeuw werd verlengd tot voorbij de woontoren. Het gebouw werd in de loop van de tijd enkele keren verhoogd, waarna in de 17e eeuw de oude binnenplaats werd dichtgebouwd met een langwerpige vleugel tussen de beide hoektorens. In de negentiende eeuw werd het kasteel gemoderniseerd in neogotische stijl door de Utrechtse architect Christiaan Kramm. Hierbij werd het een regelmatig gevormd landhuis en werden kantelen toegevoegd. In 1934 werd het kasteel grotendeels van de pleisterlaag ontdaan.

Beverweerd 1646-1647

Beverweerd 1646-1647

Beverweerd - eerste helft van de 18e eeuw

Beverweerd in de tweede helft van de 18e eeuw

Beverweerd ca. 1891

Beverweerd 2007
Het kasteel Beverweerd door de eeuwen heen


Beverweerd dec. 2008
Eind 2008 is opnieuw een pleisterlaag aangebracht,waarmee het kasteel in oude luister is hersteld.


De straat Beverweerd in IJsselstein - 2009


2 reacties:

On 6 juli 2009 om 15:23 , Anoniem zei

your blog is good
i like it

 
On 20 september 2009 om 14:47 , Fulco zei

Thank you! Please return and enjoy!