Sint Nicolaasstraat

Naar de R.K. Sint Nicolaasbasiliek gelegen op de hoek van de straat met het Kronenburgplantsoen.

Sint Nicolaasstraat nr. 1 - 2009
Woon/winkel-pand uit 1907. De voorgevels van de huizen aan deze zijde van de straat zijn gebouwd op restanten van de oude stadsmuur. Rechts op de achtergrond de Sint Nicolaaskerk.


Sint Nicolaasstraat nrs. 3, 5 en 5a - 2009
Blok uit 1890 bestaande uit een woon/winkel-pand, een woonhuis en een pakhuis met tuitgevel; het geheel bestaat nu uit woningen en appartementen. Rechts op de achtergrond de Sint Nicolaaskerk.


Sint Nicolaasstraat gezien vanaf de basiliek - 2009


Sint Nicolaasstraat nr. 12 - 2009
De Sint Nicolaasbasiliek gezien vanaf de Sint Nicolaastsraat


De Sint Nicolaasbasiliek is de vierde katholieke kerk in de geschiedenis van IJsselstein. De eerste was de Sint Nicolaaskerk gelegen op de hoek van het Kronenburgplantsoen en de Kerkstraat. Tijdens de Refomatie werd deze kerk in 1577 ingenomen door de protestanten. Daarna kwamen de katholieken bijeen in een schuilkerk aan de Molenstraat. Van 1635-1780 hadden zij een schuilkerk aan de Havenstraat. In 1780 werd aan de havenstraat een nieuwe statiekerk gebouwd, die later parochiekerk werd. Op 5 september 1887 werd de huidige kerk ingewijd.

De Sint Nicolaasbasiliek gezien vanaf de Overtoom - 2009


De kerk is een neo-gotische driebeukige hallenkerk, ontworpen door Alfred Tepe. Deze grote en zeer bijzondere kerk geldt in ons land als een van de meest geslaagde voorbeelden van de Neo-Gotiek. Het oorspronkelijke interieur van de kerk is goed bewaard gebleven. De drie altaren, de heilignbeelden, het triomfkruis, de kruisweg en koorbank zijn omstreeks 1890 vervaardigd in het atelier van W.F. Mengelberg te Utrecht. Verder bevinden zich in de kerk een barokke preekstoel en communiebank, die vermoedelijk uit Antwerpen afkomstig zijn. Bijzonder zijn ook de gebrandschilderde ramen met uitbeeldingen van de verlossing van de mens, taferelen uit het leven van Jozef, de acht zaligsprekingen, taferelen uit het leven van Maria, het sacrament van de doop, de verering van O.L. Vrouw van Eiteren (waarvan het oorspronkelijke beeldje uit de middeleeuwen zich in de kerk bevindt), de verkondiging van het geloof, muziek in de kerk en een herarldisch raam.

De Sint Nicolaasbasiliek gezien vanaf de Achtersloot - 2009


In de jaren '60 van de vorige eeuw besloot het kerkbestuur de kerk te slopen vanwege de hoge kosten van achterstallig onderhoud en minder financiƫle middelen door secularisatie. Dankzij protesten van de parochianen kon uiteindelijk toch tot restauratie worden overgegaan. Deze werd in 1972 voltooid.

De Sint Nicolaasbasiliek gezien vanaf de korenmolen De Windotter - 2009


Eveneens in 1972 kreeg de kerk van Paus Paulus VI de status van basiliek. De eretekenen van de ‘basilica minor’, een baldakijn en een met belletjes bekroonde afbeelding van Sint Nicolaas (het zogenaamde Conopeum en Tintinabulum) bevinden zich links en rechts van het hoofdaltaar in de kerk.

Conopeum resp. Tintinabulum


Het Conopeum en Tintinabulum staan links en rechts van het hoofdaltaar.


0 reacties: