Imminkplein

Hendricus Didericus Gosewinus Arnoldus Immink (1812-1887), notaris te IJsselstein.

Hendricus Immink - 1875


Hendricus Immink werd geboren in Muiderberg als zoon van een dominee. Hij groeide op in de Nederlands Hervormde traditie. Na zijn studie notariaat werd hij in 1844 door De Kroon benoemd als notaris in het arrondisement Utrecht met als standplaats IJsselstein. In 1880 ging hij met pensioen en zeven jaar later kwam hij te overlijden,

Vanuit zijn geloof was Immink net als zijn vader sociaal betrokken. Dit kwam onder meer tot uitdrukking in zijn initiatief om samen met zes andere notabelen in de jaren 1850-1860 de IJsselsteinse Bouwmaatschappij op te richten. Deze maatschappij op protestantse grondslag had als doel om de huisvesting van de IJsselsteinse arbeiders te verbeteren door huizen te bouwen en te verhuren. De eerste projecten van de maatschappij betroffen woningen aan het Kronenburgplantsoen, de Kloosterstraat en de IJsselstraat.

In 1911 bouwde de IJsselsteinse Bouwmaatschappij een complex van 32 sociale huurwoningen waarvan 26 aan een hof (het Imminkplein) en 6 aan de Poortdijk. Het complex was een ontwerp van de Utrechtse architect K. van den Berg en was het winnende ontwerp van een prijsvraag uitgeschreven door de Utrechtse Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst. Vanwege de gebruikte rode dakpannen werd het complex door de IJsselsteiners ook wel Het Rode Dorp genoemd.



Na een periode van verwaarlozing bevindt het Rode Dorp tegenwoordig in een goede staat en is het aantal veranderingen ten opzichte van het orginele ontwerp beperkt gebleven; er zijn dakkapellen geplaatst en details als de huisnummering op de deurkalven, geschilderde bloemmotieven op de houten topgevels en de roedenverdeling in de vensters zijn verdwenen.





Imminkplein - 2009

2 reacties:

On 4 oktober 2013 om 15:12 , Anoniem zei

HKIJ is
www.hkij.nl

 
On 4 oktober 2013 om 15:13 , Anoniem zei

Collectiebank HKIJ via:

hkij.collectiebank.nl