Kameraplein

Naar televisiecamera: apparaat om langs elektronische weg bewegende beelden vast te leggen, uit te zenden en op een televisietoestel weer te geven. Het woord kamera is naar de mode van de jaren '70 van de vorige eeuw op fonetische wijze geschreven. Dit wijkt af van de formele Nederlandse spellingsregels.

Philips supericonoscoopcamera - 1951
Deze camera werd gebruikt voor de eerste Nederlandse televisie-uitzendingen vanuit Studio Irene in Bussum.

Laag shot in studio Irene - 1951

Koningin Juliana bezoekt Studio Irene - 1953

In de beginperiode van de televisie was het nog niet mogelijk om televisieprogramma's van te voren op te nemen. De enige manier om programma's te bewaren, was door middel van de telerecording. Tijdens een uitzending werd het beeldscherm gefilmd met een 16 mm en 35 mm camera. Het geluid werd apart opgenomen.

Telerecording - 1953

Opname in 1954 voor de NCRV van het dierenprogramma 'Zin zonder zin' gespresenteerd door Han Rensenbrink. De cameraman is bezig met een close-up opnamen.

Opname in 1954 voor de AVRO van het televisiespel 'Met eervol ontslag'. Op de foto acteur Albert van Dalsum in de rol van de heer Crocker.

Koninginnedag - 1955
Defile op paleis Soestdijk waarbij het volk een groet en felicitaties brengt aan koninging Juliana en haar familie.

De waarheid is groot genoeg - 1957.
Televisiespel van de KRO met pater Leopold Verhagen.

Pension Hommeles -1957.
Eerste Nederlandse televisieserie over de belevenissen van de vaste bewoners van een pension. Het was een muzikale comedyserie van Annie M.G. Schmidt en Cor Lemaire voor de VARA. Aan tafel zit actrice Mieke Verstaete als mevrouw Vogelaar.

Oververhitte televisiecamera - 1964

Zeskamp - 1969
Spelshow van de NCRV waarin bewonersteams van dorpen en steden het tegen elkaar moesten opnemen in verschillende sport-en spelonderdelen.

Berend Boudewijn Quiz - 1972
Een prijzenspel van de KRO onder leiding van Berend Boudewijn. Op de foto staat de studio met alle camera's. Op de voorgrond staat een kruisboogcamera).

Professionele draagbare high definition video camcorder - 2009

1 reacties:

On 9 december 2011 om 15:27 , jan de Vries zei

Is wel erg jammer dat de makers van deze site niet weten wat telerecording is. Ook is datum fout. waar komt deze onzin vandaan?
Het is het Filmen van prinsjesdag september 1952. Televisie was 11 maanden oud. Men had nog geen mogelijkheden programma te herhalen. Toen werd deze truk bedacht Film de rechtstreekse uitzending vanaf monitor ontwikkel dit en monteerd dit zodat de werkende mannen dit ook konden zien. Het is eerst herhaalde programma op Televisie.